Galstenen

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Heeft u pijn in de bovenbuik, rechts onder de ribben? Daar liggen uw lever en galblaas. In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Veel mensen hebben deze zonder dat ze er last van hebben. Maar als een galsteen klem komt te zitten, kunt u hier stekende, kramperige pijn voelen. Soms kort, soms urenlang. De pijn komt en gaat, en u wordt er misschien zelfs misselijk van. Stilzitten gaat bijna niet. De pijn van zo’n galaanval noemen we koliekpijn, omdat de pijn in aanvallen komt. Dit kan 1 keer gebeuren, maar kan ook vaker terugkomen. Andere symptomen van galstenen kunnen een donkere urine, of juist lichte ontlasting zijn. Dat komt doordat de gal niet langs de galsteen kan. Ook geelzucht (een gele verkleuring van uw huid) kan voorkomen. Als de steen zo vast zit dat de galblaas ontstoken raakt, kunt u hoge koorts krijgen.

galblaas positie in de buik.png

Hoe ontstaan galstenen? 

De galblaas is een klein zakje. Hier verzamelt zich de galvloeistof die de lever maakt. Gal is nodig voor het verteren van vet in uw eten. Bij het eten knijpt de galblaas samen. Via de galwegen komt er dan gal in uw darmen.

Soms blijft er wat gal in de galblaas achter. Als dat langere tijd blijft zitten, kan de vloeistof dikker en harder worden. Er ontstaan galstenen. Galstenen kunnen heel klein zijn, zoals een speldenknopje. Maar ook zo groot als een knikker. Als de galsteen klem komt te zitten in de galweg, geeft dit flinke pijn: een acute galsteenaanval.

Galstenen bestaan meestal uit gal, maar kunnen ook uit cholesterol bestaan. Dat noemen we dan cholesterolstenen.

Galblaasontsteking en andere galblaasklachten

Uw galblaas en galweg proberen de galsteen verder te duwen door heel sterk samen te knijpen. Dat zorgt voor de heftige krampen in uw bovenbuik (galkoliek). Soms wordt u zelfs misselijk door de pijn en moet u overgeven. Zodra de galsteen doorschiet, is de pijn weg.

Galstenen kunnen ook zorgen voor een galblaasontsteking of ontsteking van de galwegen. U krijgt dan koorts en voelt zich rillerig en ziek. In erge gevallen kan ook uw alvleesklier gaan ontsteken. U heeft dan voortdurend pijn, koorts en bent erg ziek. U heeft dan snel zorg nodig.

Gele ontlasting 

Gal geeft uw ontlasting (poep) kleur. De klemzittende galsteen houdt de gal tegen die naar de maag en darm moet. U krijgt hierdoor gele ontlasting en juist donkere urine. Doordat er te veel gal in de lever blijft, kunnen uw huid en oogwit wat geel worden (geelzucht).

Oorzaken van galstenen

We weten niet precies wat de oorzaak van galstenen is. Wel weten we dat vrouwen vaker galstenen hebben dan mannen. Ook is de kans op een galsteen groter tijdens een zwangerschap.

De kans op galstenen wordt ook groter als u:

  • overgewicht heeft;
  • streng aan het lijnen bent;
  • meer gevallen van galsteen in de familie heeft.

Galstenen voorkomen

Helaas is er geen dieet waarmee u galstenen kunt voorkomen. Maar gezond eten helpt wel. Heeft u overgewicht? Dan is het goed voor u om af te vallen. Maar doe dat niet te snel. Als u te streng lijnt, krijgt u een grotere kans op galstenen. Een diëtist kan u goed helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen.

U kunt zelf zonder verwijzing een diëtist in uw omgeving zoeken. Als u al onder behandeling bent in het St. Anna ziekenhuis, kan uw arts u ook verwijzen naar het specialisme diëtetiek in ons ziekenhuis.

 

Ilse Kloosterman galstenen

Ilse Kloosterman werd geholpen aan galstenen

“Nog dezelfde middag werd ik gebeld, en de dag erna kon ik al terecht voor een afspraak. Dat was een opluchting.”

Lees verder

 

Wanneer moet ik naar de dokter met galstenen?

Soms heeft u maar één keer een galaanval (koliek), waarna u er nooit meer last van heeft. Pijnstillers kunnen helpen tegen de pijn. Om te weten of de pijnaanval door een galsteen komt, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Maar u kunt ook eerst even afwachten of de pijn wegblijft of toch weer terugkomt.

Het is belangrijk dat u zeker een afspraak maakt met uw huisarts als u:

  • heftige pijnaanvallen in uw bovenbuik heeft;
  • niet stil kunt zitten door de pijn;
  • pijn blijft houden;
  • ook misselijk bent of moet overgeven;
  • naast de pijn ook koorts krijgt.

Uw huisarts verwijst u dan meestal naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Van uw galstenen af in het Anna Ziekenhuis

Na verwijzing door uw huisarts kunt u vaak snel bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van uw galstenen.

Onderzoeken en behandeling bij galstenen

Vaak krijgt u eerst een echo van de bovenbuik. Soms is nog een MRI-scan nodig, om ook de kleinste galstenen goed te kunnen zien. We willen eerst precies weten waar de galsteen of galstenen klem zitten. Daarna bespreken we met u welke behandeling het beste is. Als de galsteen vastzit tussen de lever en de darm (galweg) dient deze steen eerst te worden verwijderd via een ERCP. Dat is een kijkonderzoek en vindt plaats in dagbehandeling of tijdens ziekenhuisopname op de verpleegafdeling maag-darm-leverziekten (MDL).

Vaak is een verwijdering van de volledige galblaas (cholecystectomie) nodig. Meestal gaat dit via een kijkoperatie (kleine sneetjes). Soms is een volledige operatie nodig. Lees meer over de galblaasoperatie.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een sneltraject. Bij dit traject plannen we alle onderzoeken en de behandeling in 1 week. Lees eerst of u aan de eisen van het sneltraject galblaasbehandeling-in-1-week voldoet.

Samen beslissen

U beslist samen met uw specialist over uw behandeling. Om u hierbij te helpen zijn er keuzehulpen. Via een website krijgt u inzicht in uw diagnose plus de voor- en nadelen van mogelijke behandelingen. U kunt vooraf al uw voorkeur voor een behandeling bepalen en deze tijdens uw afspraak met uw specialist bespreken. Samen maakt u de definitieve keuze. Vraag uw specialist om meer informatie en een inlogcode.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen bij een acute galsteenaanval?

Bij een galsteenaanval kunt u met uw huisarts of specialist in het Anna Ziekenhuis overleggen of u pijnstillers kunt slikken. Heeft u koorts, bent u misselijk of is de pijn zo ernstig dat u niet kunt stilzitten, maak dan zeker een afspraak bij de huisarts.

Zijn galstenen gevaarlijk?

Als u geen last heeft van de galstenen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Pas bij klachten als hevige pijn, koorts en misselijkheid kan dit een teken zijn dat een galsteen de galweg blokkeert. Dit kan wel een ontsteking veroorzaken. Dan is het verstandig de huisarts te bellen.

Mag ik alles blijven eten bij galstenen?

Er is geen speciaal galstenendieet. Bij galstenen mag u alles blijven eten wat u normaal ook eet. Maar bij vet eten zult u vaak meer last krijgen. Het advies is om zo gezond en gevarieerd mogelijk te blijven eten en goed te luisteren naar uw lichaam. Een diëtist kan u helpen bij het samenstellen van een gezond eetpatroon. Als u snel veel wilt afvallen, kan dat juist galstenen veroorzaken. Doe dit ook in overleg met een diëtist.

Wanneer is een galblaas verwijderen nodig?

Bij galstenen die klachten geven, is vaak een galblaasoperatie nodig om van uw klachten af te komen. Dit gebeurt op de afdeling Chirurgie. Dan wordt uw galblaas verwijderd. U bent dan van de pijnklachten door galsteenaanvallen af.