Gehoorgangontsteking

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u een gehoorgangontsteking heeft, is de huid van de gehoorgang ontstoken. Dit geeft een pijnlijk gevoel. De aandoening ontstaat door een bacterie of een schimmelinfectie. In de huid van gehoorgang zitten kliertjes die oorsmeer aanmaken. Het oorsmeer zorgt ervoor dat de zuurgraad in het oor goed blijft. Daardoor kan de huid beschermd worden tegen bacteriën, virussen, vuil en stof. Ook zorgt het oorsmeer ervoor dat vuil en huidschilfers uit het lichaam gevoerd worden. Als het oorsmeer wordt aangetast, kan er een ontsteking ontstaan:

  • Zwemmen en baden: doordat er water in het oor komt, wordt de vochtigheidsgraad in de gehoorgang verhoogd. Het oorsmeer wordt dan minder zuur, waardoor de kans op een ontsteking groter wordt.
  • Oorpeuteren: als u uw oor met wattenstaafjes of andere voorwerpen probeert te reinigen, kunnen er wondjes in de gehoorgang ontstaan, die gevoelig zijn voor ontstekingen. Ook kunt u oorsmeer te ver het oor in duwen of kunt u een oorsmeerprop vormen. De ruimte achter zo’n oorsmeerprop kan gaan broeien en ontsteken.
  • Verminderde beluchting: als het oor langdurig wordt afgesloten door bijvoorbeeld een oordopje, kan het gaan ontsteken.

 

Behandelen van een gehoorgangontsteking in het Anna Ziekenhuis

Meestal is een gehoorgangontsteking goed te behandelen. U bent na de behandeling binnen één tot twee weken van de klachten af. U kunt bij de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde terecht voor een afspraak.