Goedaardige zwelling van de balzak (scrotum)

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u een goedaardige zwelling aan uw balzak heeft, heeft u  een hydrocèle of een spermatocèle.

Hydrocèle

Een hydrocèle is een zwelling die gevuld is met vocht. Normaal gesproken worden de zaadballen omgeven door vliesjes, waartussen vocht zit. Hierdoor kunnen de zaadballen bewegen. Een hydrocèle ontstaat als er een toename is van het vocht rondom de zaadbal. De toename kan veroorzaakt worden door een ongeluk of een infectie, maar meestal is er geen aanwijsbare oorzaak. 

Spermatocèle

Een spermatocèle is een holte die gevuld is met vocht en zaadcellen in de bijbal. Deze zwelling is vaak los van de bijbal de voelen. Zaadcellen worden gemaakt in de zaadbal en ontwikkelen zich verder in de bijballen. Om het zaad op de slaan, zitten er in de bijbal heel veel kleine buisjes. Als het transport van het zaad niet goed verloopt, kan het gebeuren dat een buisje in de bijbal verwijdt en zich vult met vocht en zaadcellen. Dit wordt een spermatocèle genoemd. U kunt hiervan hinder ervaren. 

 

Behandeling van een goedaardige zwelling van de balzak bij het Anna Ziekenhuis

Zowel een hydrocèle als een spermatocèle zijn goedaardig en hebben in de meeste gevallen geen behandeling nodig. Uw arts stelt deze diagnose. In sommige gevallen worden de gezwellen zo groot, dat het als storend wordt ervaren. Dan kan de aandoening alsnog behandeld worden met een operatie. U kunt hiervoor terecht bij een uroloog van het Anna Ziekenhuis.

Behandelingen en onderzoeken bij goedaardige zwelling van de balzak (scrotum)