Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Een haarnestcyste is een aandoening die in de bilnaad zit in de buurt van de anus. Door de ingroei van haartjes ontstaan kleine abcesjes, die u in eerste instantie nauwelijks zult bemerken, maar die onder de huid een uitgebreid stelsel van gangetjes kunnen vormen. Mannen met zittende activiteiten hebben er vaker last van, vooral als ze hier meer lichaamsbeharing hebben. Het kan echter bij iedereen voorkomen. Soms is er sprake van plaatselijke irritatie, zonder veel pijn, maar met veel meer vochtproductie, die in wisselende mate aanwezig is en zich via meerdere openingen in de huid kan manifesteren.

Klachten

Behalve ontstekingen kan een haarnestcyste ook pijn veroorzaken en afscheiding van vocht of bloed geven. Als zich eenmaal een haarnestcyste heeft ontwikkeld, verdwijnt deze meestal niet spontaan en zal bij aanhoudende klachten een operatie nodig zijn.

Na de behandeling van een haarnestcyste is het aan te bevelen het gebied te ontharen. Dit is vaak nodig om uitbreiding of herhaling te voorkomen. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening aanzienlijk minder voor.

 

Lees voor meer informatie de folder 'Haarnestcyste' of download de app Anna Zorg(t) via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s.

Behandelingen en onderzoeken bij haarnestcyste (sinus pilonidalis)