Hamstringklachten

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Hamstringklachten- en blessures komen vaak voor bij sporters. De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen.

U kunt de hamstring verrekken, dan voelt u dat meestal bij uw bil. De hamstring kan ook inscheuren, soms zelfs doorscheuren, bijvoorbeeld bij het aanzetten om te sprinten. Dan voelt u een heftige pijn midden in de spieren. Dit komt relatief vaak voor bij voetbal, hockey en atletiek. Verrekking vaker bij turnen, ballet en vechtsporten.

Symptomen hamstring blessure

  • Plotseling heftige pijn aan de achterkant van het been na een sprint, trap, sliding of spagaat
  • De pijn wordt erger bij het aanspannen of rekken van de hamstring.
  • Soms een blauwe plek, een paar dagen na het ontstaan van de blessure.

Behandeling van hamstring klachten bij  Anna TopSupport

Ga niet door met sporten wanneer uw hamstring geblesseerd is of u dat vermoeden heeft. Het is belangrijk om eerst te laten onderzoeken hoe ernstig de blessure is.  

Dat kan bij Topsupport bijvoorbeeld op het gratis inloopspreekuur voor sportblessures van Anna TopSupport van sportarts en sportfysiotherapeut op maandagavond. U kunt natuurlijk ook een gewone afspraak maken bij een van onze (sport)fysiotherapeuten.

Soms is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een echo of een MRI. Ook dat kan bij Anna TopSupport met een verwijzing van de huisarts.

Behandeling afhankelijk van ernst klachten

De behandeling hangt af van de ernst van de klachten, die bij de hamstring is onderverdeeld in drie graden.

Graad 1: hamstring verrekt, maar nog wel heel

Dan zult u meestal het advies krijgen genoeg rust te nemen en explosieve of verende bewegingen te vermijden. Na 2-8 dagen zullen de klachten dan meestal weg zijn.

Graad 2: gedeeltelijk ingescheurd.

Dan is het belangrijk om te herstellen onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut. Om de belasting weer op te bouwen, de spieren rond de hamstring te versterken en lenigheid van de spieren weer maximaal te krijgen. Het herstel kan twee weken tot 3 maanden duren.

Graad 3: hamstring is afgescheurd.

Is de hamstrings afgescheurd? Dan is een operatie meestal noodzakelijk. Het volledig herstel kan 2 weken tot een half jaar duren.

Ook als een operatie noodzakelijk is, bent u bij Anna TopSupport in goede handen omdat we onderdeel zijn van het Anna Ziekenhuis. Orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten werken heel nauw samen van operatie tot revalidatie om u zo snel mogelijk weer terug te laten komen op uw oude (sport)niveau.

Behandelingen en onderzoeken bij hamstringklachten