Hersentumor

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u een hersentumor heeft, is er gezwel gevonden in uw hersenen. Dit gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Beide vormen zijn gevaarlijk, omdat zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen bepaalde delen van de hersenen kunnen verdrukken. Vaak is een hersentumor een gevolg van een uitzaaiing van kanker ergens anders in het lichaam. Als de kanker wel vanuit de hersenen of de hersenvliezen is ontstaan, heet de tumor een primaire hersentumor. Een tumor ontstaat als er een ongecontroleerde deling is van cellen. Deze cellen hopen zich op en vormen samen een gezwel. Als een gezwel zo groot wordt dat het bepaalde delen van de hersenen verdrukt, kunnen er vervelende symptomen ontstaan. De symptomen kunnen opgedeeld worden in vier groepen:

  • Aanhoudende hoofdpijn: de tumor neemt ruimte in en dat zorgt ervoor dat de druk in uw hoofd hoger wordt. De verhoogde druk leidt tot hoofdpijn.
  • Verandering in verstandelijk vermogen en gedrag: soms zit de tumor op een plaats waar het nauwelijks klachten veroorzaakt. De tumor kan dan onopgemerkt groeien en leiden tot klachten als geheugenproblemen en psychische problemen.
  • Uitvalsverschijnselen: de tumor drukt gezond hersenweefsel in elkaar of beschadigt het gezonde hersenweefsel. Dit zorgt ervoor dat bepaalde functies als bewegen, spreken, zien en horen moeilijker worden.
  • Epileptische aanvallen: als de tumor het hersenweefsel irriteert, ontstaat er een soort kortsluiting. Dit wordt ook wel epilepsie genoemd.

 

Behandeling van een hersentumor in het Anna Ziekenhuis

De diagnose kanker is een aangrijpende diagnose. Vaak zijn er ook meerdere specialismen en afdelingen betrokken bij uw behandeling. Daarom heeft het Anna Ziekenhuis casemanagers. U heeft dan één aanspreekpunt, waar u terecht kunt met al uw vragen over de behandeling en de ziekte. Als u geopereerd moet worden, zal de operatie plaatsvinden in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.