Huidkanker

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u huidkanker heeft, ziet u 1 of meerdere afwijkende plekjes op uw huid. Deze plekjes kunnen ontstaan als uw huid te lang in aanraking is geweest met uv-straling. Uv-straling komt voor in zonlicht, maar ook in zonneapparaten als zonnebanken en solaria. Uv-straling beschadigt cellen in het DNA. Soms kan die beschadiging niet gerepareerd worden, dan ontstaat er een kwaadaardige cel. Als die cel ongecontroleerd gaat groeien, ontstaat er huidkanker. Er zijn meerdere vormen van huidkanker:

  • Basaalcelcarcinoom: deze vorm is te herkennen aan een roze, huidkleurige of lichtbruine vlek die langzaam groeit. Het gezwel gaat in het midden vaak stuk, daar ontstaat dan een niet-genezend wondje.
  • Plaveiselcelcarcinoom: deze vorm is te herkennen aan een huidkleurig of rood bultje, vaak met een ruw aanvoelend oppervlak. Het bultje kan uitgroeien tot een groot gezwel, dat pijnlijk aan kan voelen. Het bultje lijkt op een pijnlijke wrat.
  • Melanoom: deze vorm kunt u herkennen als een bestaande moedervlek van kleur of vorm verandert, of als er plotseling een pigmentvlek ontstaat.

 

Onderzoek naar huidkanker op de huidkankerpoli van het Anna Ziekenhuis

Bij de speciale huidkankerpoli van het Anna Ziekenhuis kunt u moedervlekken en andere huidafwijkingen laten controleren. Als u belt voor een afspraak kunt u binnen 7 dagen terecht. De uitslag van het onderzoek ontvangt u binnen 7 werkdagen.