Kleine zwelling van de huid (zoals een vetbultje, talgkliercyste of ganglion)

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Het kan zijn dat u een kleine zwelling op uw huid vindt. Goedaardige aandoeningen kunnen tijdens een kleine operatie op de polikliniek verwijderd worden. Voorbeelden van goedaardige aandoeningen zijn:

  • Vetbultje: een vetbultje is een rond, soms gevoelig onderhuids bultje. Dit bultje is gevuld met vetcellen. Een vetbultje groeit langzaam en komt vaker voor bij vrouwen voor dan bij mannen. Een vetbultje kan door de chirurg weggesneden worden.
  • Talgkliercyste: als u een talgkliercyste heeft, is een talgklier verstopt geraakt. De talgklier heeft zich gevuld met talg, waardoor hij opgezwollen is. De verstopte talgklier kan ook gaan ontsteken, dan wordt de zwelling en de huid eromheen rood en gloeiend. Een talgkliercyste komt het meest voor op het hoofd, de nek en de rug. Als de zwelling niet vanzelf weggaat, kan de chirurg deze operatief verwijderen.
  • Ganglion: als u een ganglion heeft, zit er een bobbeltje aan uw pols, vinger, enkel of voet. Dit bobbeltje is gevuld met slijm. Over het algemeen doet het bobbeltje geen pijn, maar het kan wel een zeurend of irriterend gevoel geven. De ganglion kan worden leeggezogen of operatief worden verwijderd.

 

Behandeling van een kleine zwelling van de huid in het Anna Ziekenhuis

Als een kleine, goedaardige aandoening van uw huid heeft, kunt u deze op de operatiekamer van de polikliniek (POK) laten behandelen. Het voordeel van een poliklinische operatie is dat u na de behandeling weer naar huis kunt en niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. U kunt 3 keer per week bij de chirurg terecht voor een poliklinische operatie.