Knobbeltje/goedaardige afwijking in de borst

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Onder de huid van de borsten voelt de borst hobbelig aan. Dit zijn de melkklieren. Als u een knobbeltje in uw borst voelt en u merkt dat uw borst veranderd is, is het goed om hier naar te laten kijken. De aandoening die u heeft, hoeft niet kwaadaardig zijn. Van de 20 vrouwen die via het bevolkingsonderzoek doorverwezen worden naar een mammapoli, blijkt dat bij 16 vrouwen de afwijking niet kwaadaardig is. De volgende aandoeningen aan de borst zijn niet kwaadaardig:

  • Een cyste is één van de meest voorkomende goedaardige afwijkingen in de borst. Een cyste is een holte gevuld met vocht en kan in grootte variëren.
  • Bij mastopathie is uw borstklierweefsel pijnlijk en gezwollen.
  • Een bindweefselknobbel (fibroadenoom) is een knobbeltje dat stevig en rubberachtig aanvoelt en dat u makkelijk heen en weer kunt bewegen.
  • Een vetweefselknobbel (lipoom) ontstaat uit het vetweefsel in de borst. Ze voelen over het algemeen zacht aan.
  • Een papilloom is een klein gezwel die ontstaan is in de hoofdmelkgangen, net onder de tepelhof. Soms produceren ze geel vocht of veroorzaken ze een ingetrokken tepel.
  • Een verwijde melkgang (ductectasie) kan gepaard gaan met tepeluitvloed en ontstekingen van de borst.

 

Behandeling van een afwijking aan de borst in het Anna Ziekenhuis

Als u een afwijking in uw borst voelt kunt u, na een doorverwijzing van de huisarts, terecht bij de mammapoli van het Anna Ziekenhuis voor controle. De deskundigen bij de mammapoli zullen de afwijking beoordelen en bepalen welke behandeling nodig is.