Koemelkeiwitallergie

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als uw kind een koemelkeiwitallergie heeft, is hij of zij allergisch voor een eiwit dat in koemelk voorkomt. De aandoening komt het meest voor bij baby’s. Als kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud zijn, zijn de meesten al over hun koemelkeiwitallergie heen gegroeid. Een koemelkeiwitallergie kan ook bij volwassenen voorkomen, maar dat gebeurt niet zo vaak. Bij kleine kinderen zijn de cellen van de darmwand vaak nog niet goed volgroeid. Dit kan ervoor zorgen dat het koemelkeiwit door de darmwand heen lekt. Als het lichaam het eiwit ziet als een gevaar voor het lichaam, ontstaat er een allergische reactie. Symptomen van zo’n reactie zijn:

  • Huid: jeuk, uitslag, eczeem, galbulten (netelroos, urticaria), oedeem (ophoping van vocht in bijv. oogleden, lippen, mond of keel).
  • Luchtwegen: astma, bronchitis, neus-/oogklachten.
  • Maagdarmstelsel: braken, diarree of verstopping (obstipatie), kolieken (heftig schoppen met de beentjes), buikpijn, misselijkheid, weigeren van borst- of flesvoeding.
  • Andere klachten: excessief huilen (huilbaby), groeivertraging, gedragsklachten, anafylactische shock.

 

Behandeling van koemelkeiwitallergie in het Anna Ziekenhuis

Als u denkt uw kindje een koemelkeiwitallergie heeft, kunt u bij het Anna Ziekenhuis terecht. Hier voeren wij onderzoeken uit om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een koemelkeiwitallergie. Daarna wordt gekeken met welke medicijnen de aandoening behandeld kan worden.

Behandelingen en onderzoeken bij koemelkeiwitallergie