Liesbreuk

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Bij een liesbreuk (hernia inguinalis) is niet letterlijk uw lies gebroken. Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Door deze zwakke plek kan buikvlies, buikvet of een stuk darm uitpuilen. Bijvoorbeeld als u hoest, zwaar tilt of perst. Er ontstaat dan een bobbel in de lies onder uw huid. Deze bobbel kunt u meestal zien en voelen. Ook kunt u liespijn hebben.

Symptomen liesbreuk en hoe herken je een liesbreuk

Bij een liesbreuk kunt u last hebben van pijn in de lies. Vooral als u zich inspant. Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten. U kunt een liesbreuk herkennen aan een zwelling in de lies die u kunt zien of voelen. Soms heeft u wel pijn in de lies, maar ziet of voelt u geen bult. Dan is verder onderzoek nodig om te bepalen of het om een liesbreuk gaat. U krijgt dan een echo van de lies. Hiervoor komt u naar het ziekenhuis. 

Oorzaak liesbreuk

Een liesbreuk kan verschillende oorzaken hebben. De meeste liesbreuken zijn aangeboren. En een liesbreuk bij de man komt vaker voor dan een liesbreuk bij de vrouw. Vooral jongetjes en jongvolwassenen hebben dan ook last van een liesbreuk. Het kanaal waardoor de balletjes zijn ingedaald in de balzak is dan nog niet gesloten. Bij mannen blijft de lies hierdoor een zwakke plek.

Op oudere leeftijd kan een liesbreuk ontstaan door overgewicht, te zwaar tillen, persen bij het naar de wc gaan of langdurig hoesten. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over en kan ook groter worden.

Ik heb een liesbreuk, wat kan ik doen? 

Denkt u dat u een liesbreuk heeft? Maak dan een afspraak bij uw huisarts. Als u geen klachten heeft, is een operatie niet direct nodig. Vaak hoeven we ook bij een kleine liesbreuk niet te opereren. U kunt ook gewoon met een liesbreuk sporten. Denkt u dat uw baby of kind een liesbreuk heeft? Maak dan altijd een afspraak bij uw huisarts. Een liesbreuk bij een baby of kind is goed te behandelen.

STA18034-01 webheader liesbreuk 1440x460.jpg

John Dekkers over zijn liesbreukoperatie

"Ik voelde een soort zeurende, schrijnende pijn boven en onder de breuk. Er moest echt iets gebeuren.”

Lees verder

Wanneer moet ik naar de dokter met een liesbreuk? 

Heeft u erg last van de pijn in de lies? Of wordt de liesbreuk groter? Dan is bij een liesbreuk een operatie mogelijk. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u bij het Anna Ziekenhuis dan snel terecht. Een operatie zal uw klachten verminderen. Maar een liesbreukoperatie geeft ook risico’s. En vraagt hersteltijd. U beslist samen met uw huisarts of specialist of een liesbreukoperatie mogelijk is. Een liesbreuk kan soms ook beklemd raken. Dit gebeurt bij 1 van de 10 mensen met een liesbreuk. U heeft dan veel pijn en moet direct geopereerd worden.

Liesbreuk in 1 dag in het Anna Ziekenhuis

In het Anna Ziekenhuis kunnen wij u in 1 dag van uw liesbreuk afhelpen. Op 1 dag krijgt u alle onderzoeken en een behandeling. Ook als dat een operatie is. U hoeft dus maar 1 keer naar het ziekenhuis te komen en dat scheelt veel tijd. U komt in aanmerking voor ons eendaagse traject als u ouder bent dan 18 jaar, geen medicijnen gebruikt en de afgelopen 2 maanden niet in een buitenlands ziekenhuis bent opgenomen.

Is het St. Anna ziekenhuis voor een liesbreuk en operatie het beste ziekenhuis?

Chirurgen in het Anna Ziekenhuis hebben met ruim 400 liesbreukoperaties per jaar veel ervaring. U wordt in het Anna Ziekenhuis behandeld door een team van deskundigen op het gebied van liesbreuken. Dit team werkt altijd met moderne technieken en volgt de laatste ontwikkelingen. Is een liesbreukoperatie nodig, dan hoeft u bij ons niet lang te wachten en bent u snel aan de beurt.

Ook ’s avonds terecht op de polikliniek in Eindhoven

Komt een afspraak overdag u niet goed uit? Op de polikliniek Chirurgie in Eindhoven is het ook mogelijk om op maandagavond een afspraak te maken.

Meer weten over een liesbreuk en de operatie? In de Anna zorg(t) app vindt u uitgebreide informatie en filmpjes.

Samen beslissen

U beslist samen met uw specialist over uw behandeling. Om u hierbij te helpen zijn er keuzehulpen. Via een website krijgt u inzicht in uw diagnose plus de voor- en nadelen van mogelijke behandelingen. U kunt vooraf al uw voorkeur voor een behandeling bepalen en deze tijdens uw afspraak met uw specialist bespreken. Samen maakt u de definitieve keuze. Vraag uw specialist om meer informatie en een inlogcode.

Veelgestelde vragen

Waar zit je lies?

De lies zit eigenlijk in de vouw tussen het bovenbeen en de buik. Preciezer gezegd: aan de binnenkant en bovenkant van het dijbeen en de onderkant van de buik, tegen de schaamstreek aan.

Is een liesbreuk altijd zichtbaar?

Nee. Soms wordt u ’s ochtends wakker en lijkt de liesbreuk verdwenen. Maar meestal wordt in de loop van de dag, als u actiever wordt, de zwelling weer zichtbaar of voelbaar. Maar ook uw postuur speelt een rol. Heeft u pijn in de lies, maar is er geen bobbel te zien of te voelen, dan doet uw huisarts onderzoek. U moet bijvoorbeeld op uw hand blazen om de zwakke plek (beter) zichtbaar te maken. Komt de liesbreuk dan nog niet naar voren? Dan gaat u naar de radioloog voor een echo.

Mag je sporten met een liesbreuk?

Zolang u geen klachten heeft, mag u alles doen. Ook met een liesbreuk sporten. De kans dat een liesbreuk bekneld raakt is erg klein. Ook na een operatie aan de liesbreuk kan sporten zonder problemen. Het herstel van een liesbreuk duurt alleen even. Daarna mag u de lies weer volledig belasten.

Gaat een liesbreuk bij een baby of kind vanzelf over?

Nee, bij baby’s of kinderen gaat een liesbreuk niet vanzelf over. Daarom krijgen baby’s en kinderen meestal een operatie. De operatietechniek is wel anders dan bij volwassenen. Bij baby’s en kinderen gebruiken we geen matje. We beperken ons tot het verwijderen van het uitpuilende buikvlies. Deze operatie is niet belastend voor baby’s en kinderen. Lees meer over een liesbreukbehandeling bij kinderen.

Video vragenuurtje over liesbreuken

In onderstaande video geven Piet Hoek en Arno Oomen antwoord op vragen over liesbreuken en de behandeling daarvan. "Hoe herken ik een liesbreuk?" "Moet ik altijd geopereerd worden?"

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies