St. Anna Logo

Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een zwakke plek in de buikwand waardoor een stukje buikvlies of darm kan glijden. In uw lies ontstaat dan een zwelling onder uw huid. Ook kunt u een zeurderig, branderig of pijnlijk gevoel in uw lies hebben. Soms heeft u geen klachten.

Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en kan verschillende oorzaken hebben. De meeste liesbreuken zijn aangeboren. Dit zien we vooral bij jongetjes en jongvolwassenen: het kanaal waardoor de balletjes zijn ingedaald in de balzak is dan nog niet gesloten. Op oudere leeftijd kan uw buikwand verzwakken door bijvoorbeeld overgewicht, te zwaar tillen, persen bij een moeilijke stoelgang of langdurig hoesten. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over en kan ook groter worden.

 

Liesbreuk in één dag in het St. Anna Ziekenhuis

Wij kunnen u in één dag van uw liesbreuk afhelpen. Alle onderzoeken en behandelingen vinden dan op één dag plaats, ook een eventuele operatie. U hoeft dus maar één keer naar het ziekenhuis te komen en dat scheelt tijd. Bovendien hoeft u niet meerdere afspraken in te plannen. U komt in aanmerking voor ons ‘eendaagse traject’, als u ouder dan 18 jaar bent, gezond bent, geen medicijnen gebruikt en de afgelopen twee maanden niet in een buitenlands ziekenhuis bent opgenomen. Ook heeft u een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.

Video liesbreuken

In onderstaande video geven Piet Hoek en Arno Oomen antwoord op vragen over liesbreuken en de behandeling daarvan. "Hoe herken ik een liesbreuk?" "Moet ik altijd geopereerd worden?"

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

 

St. Anna Ziekenhuis App

In onze app Anna Zorg(t) is informatie over een liesbreuk en de behandelmogelijkheden te vinden. Via de app krijgt u stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg. Download de app Anna Zorg(t) via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s.