Mastopathie

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u een knobbeltje in uw borst voelt, hoeft het niet altijd te betekenen dat u borstkanker heeft. Het kan ook zijn dat het knobbeltje goedaardig is. Mastopathie is een goedaardige aandoening, waardoor uw borstklierweefsel pijnlijk aanvoelt en waardoor u knobbeltjes kunt voelen in uw borst. De aandoening kan onderverdeeld worden in drie categorieën:

  • Cyclische mastopathie: deze aandoening is gerelateerd aan de menstruatiecyclus. Deze aandoening komt dus voor bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn. De pijn en eventuele knobbeltjes zijn vlak voor de menstruatie het best te voelen.
  • Non-cyclische mastopathie: deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen die ouder zijn dan 40. De pijn is duidelijk aan te wijzen en straalt vaak uit naar de oksel.
  • Extramammaire pijn: de pijn zit niet in de borst zelf, maar rond de borst.

 

Behandelen van mastopathie in het Anna Ziekenhuis

Als u een afwijking in uw borst voelt kunt u, na een doorverwijzing van de huisarts, terecht bij de mammapoli van het Anna Ziekenhuis. Hier kunt u het knobbeltje laten controleren. De deskundigen bij de mammapoli zullen de afwijking beoordelen en bepalen welke behandeling nodig is.

Behandelingen en onderzoeken bij mastopathie