Meniscusletsel

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

De meniscus is de schokdemper in uw knie. Het is een schijfje van stevig kraakbeen. De meniscus zit tussen uw boven- en uw onderbeen in. In elke knie heeft u 2 menisci: de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Deze menisci zorgen er ook voor dat u uw knieën soepel kunt buigen en strekken. Als een van deze schijfjes beschadigd raakt, dan kunt u daar behoorlijk last van hebben. Dit noemen wij meniscusletsel. Dat kan bijvoorbeeld door een verdraaide knie bij het sporten gebeuren.

Symptomen bij meniscusletsel 

Als een meniscus klachten geeft, voelt u dit goed. U heeft dan vaak:

  • een pijnlijke knie. Meestal heeft u vooral pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie.
  • Vaak krijgt u door vocht in de knie ook een dikke knie.
  • U kunt last hebben van een klikkend gevoel in uw knie.
  • Soms zit uw knie zelfs ‘op slot’. U kunt ineens uw knie niet meer goed strekken of buigen.

Herkent u deze symptomen? Dit zijn typische meniscusklachten.

Oorzaken gescheurde meniscus 

Een scheurtje in de meniscus kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of door werk. Uw knie draait dan, terwijl hij belast wordt en uw voet nog op de grond staat. Maar ook door slijtage kan de meniscus beschadigen. De meniscus is hierdoor minder elastisch en scheurt makkelijker.

Wat kunt u zelf doen bij meniscusklachten? 

Klachten van een gescheurde meniscus worden meestal vanzelf minder. Dit herstel kan wel meer dan 3 maanden duren. In die tijd kunt u een aantal dingen zelf doen. Als uw knie niet zo dik is en u niet veel pijn heeft, dan kunt u proberen gewoon te blijven bewegen. Heeft u veel pijn? Dan kunt u beter een paar dagen rust houden. U kunt uw knie ook af en toe koelen. Koelen kan de pijn verminderen. Als de pijn minder is, kunt u kleine oefeningen doen. Zoals de knie voorzichtig buigen en strekken.

Wanneer naar de huisarts of Anna TopSupport?

Blijft u last houden van een pijnlijke of dikke knie? Maak dan een afspraak bij uw huisarts. Uw huisarts kan u eventueel voor onderzoek doorverwijzen naar het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport. Na de verwijzing door uw huisarts heeft u een combinatieafspraak op de polikliniek orthopedie in Eindhoven. U heeft meerdere afspraken op 1 dag. Dat scheelt u tijd en onzekerheid. U krijgt u een MRI-scan om de binnenkant van uw knie te bekijken. Ook doet de orthopeed verschillende onderzoeken. Bent u tussen de 16 en 45 jaar? Dan kunt u met meniscusletsel in het Anna Ziekenhuis zelfs kiezen voor het speciale sneltraject acute knieklachten

Sneltraject bij een gescheurde meniscus

Binnen het sneltraject zijn de onderzoeken en de behandelstappen zoveel mogelijk gecombineerd. Zo krijgt u tijdens uw eerste afspraak alle nodige onderzoeken. Daarna bespreken we direct de diagnose en het behandelplan met u. Dit scheelt u veel tijd en onzekerheid.

Behandelen meniscusklachten

Bij klachten van de meniscus zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een kijkoperatie en behandelingen zonder operaties. Als blijkt dat een kijkoperatie nodig is, wordt dit zo snel mogelijk voor u ingepland. Meestal kan dit binnen 2 of 3 weken. Als u wilt, kan ook direct een ervaren fysiotherapeut van Anna TopSupport meedenken over de revalidatie na een operatie.

Gescheurde meniscus niet behandelen

Als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit, kan de meniscus vanzelf genezen. Een mogelijke niet-operatieve behandeling is rust. Dit kan wel een aantal maanden duren. Het is wel belangrijk dat u blijft oefenen en bewegen. De fysiotherapeuten van Anna TopSupport en het Anna Ziekenhuis kunnen u hierbij helpen. Ook kunt u voor een medisch consult langs de sportarts. Als u te zwaar bent, kan het daarnaast helpen om af te vallen. Er komt dan minder gewicht op de knie, waardoor de klachten verminderen.

Behandelen van gescheurde meniscus in het Anna Ziekenhuis

Welke behandeling u ook kiest, in het Anna Ziekenhuis bent u in goede handen. Het Anna Ziekenhuis en (top)sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ziekenhuis heeft een jarenlange samenwerking met voetbalclub PSV en andere topsportorganisaties. Mede door deze samenwerking hoort het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport op het gebied van kniebanden bij de top van Nederland.

Veelgestelde vragen

Mag je koelen bij een verdraaide knie?

Probeer uw knie zo snel mogelijk te koelen als u een verkeerde beweging heeft gemaakt. Het is niet bewezen dat door koelen uw knie sneller geneest, maar koelen helpt wel tegen het zwellen.

Moet je been omhoog bij kniepijn of mogelijke meniscusklachten?

Het is verstandig om uw been hoog te leggen als u erge kniepijn heeft. U kunt dan beter geen kussen onder uw knie leggen. Hierdoor ligt uw knie gebogen en kan het moeilijk zijn om uw knie daarna te strekken.

Kan ik sporten met meniscusklachten?

Heeft u meniscusklachten? Dan is rust een mogelijke niet-operatieve behandeling. Sporten is dan niet verstandig. Wel kunt u met de juiste oefeningen het bewegen en sporten opbouwen. Een sportfysiotherapeut kan u hierbij begeleiden.