Nierstenen

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u nierstenen heeft, zitten er steentjes van onopgeloste afvalstoffen in de urine. Deze steentjes kunnen ontstaan als u te weinig drinkt, als u te veel vlees eet, als u eerder nierstenen gehad heeft of als mensen in uw familie last hebben gehad van nierstenen. Als de niersteentjes heel klein zijn, kunt u ze uitplassen. U heeft in dit geval geen last van de nierstenen. Ook van grotere nierstenen hoeft u geen last te hebben. De urine kan er vaak nog langs. Grotere nierstenen kunnen wel vast komen te zitten in urinewegen. De urine kan dan niet goed worden afgevoerd en de urinewegen raken steeds voller. Als dit gebeurt, ontstaat er een niersteenaanval met de volgende klachten:

  • heftige pijn in uw zij of in uw (onder)buik;
  • misselijkheid en braken;
  • pijn die langzaam van uw zij naar uw onderbuik loopt, doordat het steentje langzaam naar de blaas schuift;
  • aandrang om te plassen als het steentje de blaas bereikt heeft;
  • bloed in uw urine.

In de meeste gevallen plast u de nierstenen vanzelf uit, maar sommige nierstenen zijn zo groot, dat ze niet door de urinewegen heen passen. U wordt in dat geval meestal opgenomen in het ziekenhuis.

 

Behandelen van nierstenen in het Anna Ziekenhuis

Als u een niersteenaanval heeft, heeft u medicijnen nodig om de pijn weg te nemen en de urinewegen te helpen ontspannen. Als de niersteen niet vanzelf uitgeplast wordt, kunt u bij de uroloog van het Anna Ziekenhuis terecht voor een behandeling. U krijgt bijvoorbeeld een kijkoperatie om in de urineleider te kijken (URS) of een niersteenvergruizing (ESWL). De niersteen kan ook operatief worden verwijderd. Uw uroloog bespreekt de mogelijkheden met u. 

 

Bekijk ook onze folder 'Dieetadviezen bij nierstenen'.