Onderbeenklachten

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Onderbeenklachten komen veel voor bij sporters. Zoals blessures aan de achillespees of pijnlijke irritatie van de schenen (‘shinsplint’) of een spierscheuring zoals een zweepslag.

Oorzaak onderbeenklachten

Problemen aan het onderbeen kunnen zowel plotseling (acuut) als geleidelijk ontstaan.

Bij acute klachten gaat het meestal om een breuk van bijvoorbeeld de kuit of de enkel, of een scheuring van een spier zoals bij een ‘zweepslag’ (kuitspier) of een scheur van de achillespees.

Klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan. Vaak is dan overbelasting de oorzaak en ontstaan er irritaties en ontstekingen die veel pijn kunnen veroorzaken. Een ‘springscheen’ (shinsplint) is daar een voorbeeld van, maar ook overbelasting  van de achillespees komt veel voor.

Overbelasting kan ook zorgen voor het zogenoemde ‘compartimentssyndroom’.  Het onderbeen bestaat net als het onderbeen uit verschillende ‘compartimenten’ met ieder spieren die zijn omgeven door een vlies. Soms kan de druk in de spieren bij inspanning zo hoog oplopen dat het pijn gaat doen.

Hardlopers, schaatsers, lange afstandswandelaars en militairen hebben vaak last van dit syndroom in de onderbenen.

Wat kunnen het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport bieden bij klachten aan het onderbeen?

Bij het Anna Ziekenhuis en bij Anna TopSupport kunt u terecht voor een snelle diagnose en behandeling van klachten aan de het onderbeen.

Behandelingen en onderzoeken bij onderbeenklachten