RSI-klachten

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

RSI is een afkorting van Repetitive Strain Injury. Het is geen aandoening op zich, maar een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die komen door overbelasting van spieren en gewrichten in de nek, schouders, (onder)armen en handen.

Soms wordt het ook wel KANS genoemd (Klachten aan arm, nek en/of schouder) genoemd.

RSI is vooral bekend als ‘muisarm', omdat mensen die veel achter de computer werken er vaak last ban hebben. Maar ook sporters kunnen hier last van krijgen. Een tennisarm is ook een vorm van RSI bijvoorbeeld.

Oorzaken van RSI klachten

Er is niet echt één echte oorzaak aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van oorzaken. De klachten ontstaan bijvoorbeeld doordat iemand het lastig vindt om zijn spieren te ontspannen of door een verkeerde of verkrampte houding bij werken of sporten. Daardoor staat er constante spanning op de spieren. Dan kunnen bloedvaten afgekneld raken. Dat kan weer het zenuwstelsel ontregelen waardoor spanning in de spieren als pijnprikkel wordt gevoeld.

Symptomen van RSI

Bij RSI zijn er verschillende fases.

In de eerste fase voelt u meestal lichte verkramptheid, tintelingen, stijfheid of lichte pijn in de vingers of handen. Als u rust neemt of iets anders gaat doen, trekt het gevoel weg.

In een latere fase wordt de pijn erger en blijft die ook langer duren. Ook in rust of bij andere activiteiten.

Ook kunt u dan minder controle over uw spieren van handen en armen hebben.

In de derde fase, zijn de klachten vaak de hele dag aanwezig. De pijn kan ook zorgen dat u slecht slaapt en het is vrijwel onmogelijke uw normale activiteiten te doen.

RSI begint vaak onschuldig, maar kan op de lange termijn tot ernstige lichamelijke klachten leiden en zelfs chronisch worden.

Behandeling RSI klachten bij Anna TopSupport

Bij Anna TopSupport kunt u in alle fases terecht met RSI klachten om ze te laten beoordelen door een (sport)fysiotherapeut en te kijken wat voor u de beste behandeling is om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Behandelingen en onderzoeken bij rsi-klachten