Rugklachten

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Rugklachten komen bij heel veel mensen voor. Er zijn veel verschillende soorten rugklachten, denk bijvoorbeeld aan lage rugpijn, hernia, spit, en ischias.
Oorzaken rugklachten

Rugklachten kunnen veel oorzaken hebben. Veel rugklachten ontstaan doordat we tegenwoordig onze rug steeds minder bewegen of te eenzijdig belasten. Ook verkeerd tillen, overgewicht, stress, zwangerschap, veel autorijden kunnen tot rugklachten leiden.

Specifieke rugklachten

Rugklachten die een duidelijke oorzaak hebben worden specifieke rugklachten genoemd. Deze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een hernia, een afwijking, een fractuur of in sommige gevallen een tumor.

Ook een ingezakte of gebroken wervel kan de oorzaak zijn, een ontsteking van de wervels of de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma). De pijn kan ook vanuit een orgaan komen, zoals de nieren of de maag.

Aspecifieke rugklachten

Het grootste deel van de mensen heeft aspecifieke rugklachten, zonder duidelijke oorzaak. Vaak ontstaan deze door een verkeerde houding, disbalans in de spieren, krachtverlies of een ontsteking. Bij de meeste rugklachten is geen duidelijke reden te vinden, vooral bij lage rugpijn.

Symptomen van rugklachten

Rugklachten kunnen veel verschillende symptomen hebben, vaak afhankelijk van de oorzaak:

  • Steken en stijfheid laag in de rug
  • Uitstraling naar bil, been, voeten, nek of armen
  • Dof gevoel in het been
  • Pijnscheuten
  • Krampen
  • Stijve, vastzittende rug
  • Sommige mensen klagen over een doffe zeurende pijn die langzaam erger wordt, terwijl anderen last hebben van een ondraaglijke pijn waarmee ze haast niet meer kunnen bewegen.

De meeste rugklachten zijn tijdelijk en gaan na een paar weken vanzelf weer weg. Het is belangrijk in beweging te blijven. Soms zijn de klachten langdurend en gaan ze moeilijker over. Bijvoorbeeld door schade aan de spieren van de rug, ruggengraat (wervelkolom) of de zenuwen die daar langs lopen.

Wat kan Anna TopSupport bieden bij rugklachten?

Heeft u rugklachten die niet vanzelf over gaan of minder worden?

Dan kunt u bij de fysiotherapeuten van Anna TopSupport terecht om uw rugklachten te laten beoordelen en eventueel laten behandelen.