Septumdefect

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u een septumdefect heeft, zit er een gaatje in het tussenschot van uw hart. Dit is een aangeboren hartziekte. De oorzaak van het septumdefect is vaak moeilijk te achterhalen. Er zijn twee soorten septumdefect: het atriumseptumdefect en het ventrikelseptumdefect. De naam van de aandoeningen is afgeleid van de plaats in het hart waar het gaatje zit.

Atriumseptumdefect (ASD)

Bij een atriumseptumdefect (ASD) zit er een gaatje in het tussenschot tussen de linker- en de rechtervoorkamer. Een voorkamer wordt ook wel een atrium genoemd. Doordat er een gaatje zit, is er een abnormale bloedstroom van de linkerboezem naar de rechterboezem. Hierdoor stroomt er te veel bloed naar de longen. Deze ziekte heeft nauwelijks symptomen en wordt dan ook pas vaak laat ontdekt. Hoe later de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kans is op een ernstige hartaandoening.

Ventrikelseptumdefect (VSD)

Bij een ventrikelseptumdefect (VSD) zit er een gaatje in het tussenschot tussen de linker- en de rechterkamer. Een kamer wordt ook wel een ventrikel genoemd. Doordat er een gaatje zit, wordt er veel bloed onder grote druk de longen in gepompt. Het hart wordt op deze manier overbelast. Ook ontstaat er een te hoge druk in de longslagaders en er kan hartfalen optreden. Als de druk in de longen te hoog blijft, kan het bloed terug het hart instromen. Omdat de zuurstof in dit bloed al is afgegeven, is het zuurstofarm bloed. Dit zuurstofarme bloed wordt weer het lichaam in gepompt. Het hart moet dan harder werken omdat er meer bloed het lichaam rondgepompt wordt en de organen vragen om nog meer bloed, omdat het bloed dat ze krijgen zuurstofarm is. Veel voorkomende symptomen bij deze ziekte zijn:

  • luchtweginfecties;
  • trage groei;
  • moeilijk aankomen;
  • moeheid.

 

Behandeling septumdefect in het Anna Ziekenhuis

Heeft u of uw kind een gaatje in het hart (septumdefect)? U kunt in het Anna Ziekenhuis terecht voor onderzoeken en een behandeling. Op de polikliniek cardiologie wordt er gestreefd naar zo kort mogelijke toegangstijden. Patiënten kunnen na een doorverwijzing van de huisarts binnen 24 uur terecht voor een afspraak.

Behandelingen en onderzoeken bij septumdefect