St. Anna Logo

Als u een slaapstoornis heeft, heeft u al langer dan een maand problemen met slapen. Een slaapstoornis kan ertoe leiden dat u overdag niet meer goed functioneert, omdat u zo moe bent. Er zijn veel verschillende soorten slaapstoornissen bekend. Deze slaapstoornissen zijn op te delen in zes groepen:

  • Insomnie (slapeloosheid): u heeft moeite met in slaap vallen of u wordt te vroeg wakker en kunt niet meer inslapen.
  • Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen: tijdens het slapen heeft u last van een verstoorde ademhaling. Slaapapneu is één van de meest voorkomende slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.
  • Hypersomnie: ondanks dat u ’s nachts genoeg slaapt, bent u overdag toch erg moe. Narcolepsie is een voorbeeld van een hypersomnie.
  • Circadiane ritmeslaapstoornissen: bij deze groep slaapstoornissen is uw biologische klok ontregeld. U bent moe op momenten dat u wakker wilt zijn en/of voelt zich uitgeslapen op het moment dat u wilt slapen.
  • Parasomnieën: tijdens uw slaap vertoont u opvallend gedrag, zoals slaapwandelen.
  • Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen: als u slaapt maakt u een eenvoudige beweging. Bruxisme (tandenknarsen) en het Restless Legs Syndrome zijn voorbeelden van slaapgerelateerde bewegingsstoornissen.

 

Onderzoek bij slaapstoornissen in het St. Anna Ziekenhuis

Als u een slaapstoornis heeft, kunt u bij het slaapcentrum van het St. Anna Ziekenhuis terecht voor verschillende onderzoeken. Na een doorverwijzing van de arts kunt u bij de polikliniek longgeneeskunde of neurologie een afspraak maken voor een slaaponderzoek. U blijft dan een nachtje slapen in het ziekenhuis. U komt ’s avonds naar het ziekenhuis, zodat u zo min mogelijk werkverzuim heeft.