Slaapstoornissen

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u al langer dan een maand problemen met slapen heeft, heeft u wellicht een slaapstoornis. Een slaapstoornis kan ertoe leiden dat u overdag niet meer goed functioneert, omdat u zo moe bent.

Slaapstoornissen kunnen niet alleen in verband gebracht worden met concentratieverlies, verminderd sociaal en professioneel functioneren of libidoverlies, maar ook met (zeer) ernstige hart- en vaataandoeningen of bedrijfs- en auto-ongevallen. Een groot deel van alle hartpatiënten heeft een onderliggend slaapprobleem, het is belangrijk deze op te sporen en te behandelen.

Er zijn veel verschillende soorten slaapstoornissen bekend. Deze slaapstoornissen zijn op te delen in zes groepen:

  • Insomnie (slapeloosheid): u heeft moeite met in slaap vallen of u wordt te vroeg wakker en kunt niet meer inslapen.
  • Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen: tijdens het slapen heeft u last van een verstoorde ademhaling. Slaap-apneu is één van de meest voorkomende slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.
  • Hypersomnie: ondanks dat u ’s nachts genoeg slaapt, bent u overdag toch erg moe. Narcolepsie is een voorbeeld van een hypersomnie.
  • Circadiane ritmeslaapstoornissen: bij deze groep slaapstoornissen is uw biologische klok ontregeld. U bent moe op momenten dat u wakker wilt zijn en/of voelt zich uitgeslapen op het moment dat u wilt slapen.
  • Parasomnieën: tijdens uw slaap vertoont u opvallend gedrag, zoals slaapwandelen.
  • Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen: als u slaapt maakt u een eenvoudige beweging. Bruxisme (tandenknarsen) en het Restless Legs Syndrome (rusteloze benen) zijn voorbeelden van slaapgerelateerde bewegingsstoornissen.

 

Onderzoek bij slaapstoornissen in het Anna Ziekenhuis

Als u een slaapstoornis heeft, kunt u bij het slaapcentrum van het Anna Ziekenhuis terecht voor verschillende onderzoeken. Met een verwijzing van uw (huis)arts kunt u een eerste afspraak maken bij ons slaapcentrum. Deze is gevestigd op de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF). Voor vervolgafspraken moet u mogelijk op een andere polikliniek zijn.