Sleutelbeenbreuk

chevron_left Orthopedie
Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Het sleutelbeen is een dun bot dat het schouderblad en het borstbeen met elkaar verbindt. Als u valt op uw schouder of arm of als u een klap krijgt op het sleutelbeen, kan het breken. Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende sportblessure. Ook komt de aandoening veel voor bij kinderen, omdat hun botten nog niet volledig zijn uitgehard en daarom sneller breken. Symptomen die u kunt ervaren als uw sleutelbeen is gebroken zijn:

  • pijn in het schoudergebied;
  • afhangende schouder;
  • te veel pijn om de arm op te tillen;
  • een schurend/knarsend gevoel als u uw arm op wilt tillen;
  • een zwelling;
  • een bloeduitstorting;
  • een bot dat uitsteekt en tegen de huid aandrukt.

 

Behandelen van een sleutelbeenbreuk bij het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport

Als u een gebroken sleutelbeen heeft, is deze diagnose vrij eenvoudig te stellen door de arts. Gelukkig geneest een sleutelbeenbreuk meestal vanzelf, vaak is er geen operatie nodig. Een behandeling bestaat dan uit pijnstillers en fysiotherapie. Voor fysiotherapie kunt u terecht bij Anna TopSupport.

Keuzehulp

Welke behandeling voor u het beste is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Om u en uw arts te helpen met het kiezen van de voor u beste behandeling, maken we gebruik van een online keuzehulp. In deze keuzehulp leest u meer over uw aandoening, de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. U bekijkt ook wat het beste bij uw situatie past en bespreekt dit vervolgens met uw arts.

Klik op onderstaande link om gebruik te maken van de online keuzehulp. U kunt inloggen met een pincode die u van het ziekenhuis ontvangt. De uitslag van de keuzehulp wordt direct naar uw arts doorgestuurd.

Keuzehulp: Gebroken sleutelbeen in het midden
Keuzehulp: Gebroken sleutelbeen aan de kant van de schouder