Sportblessure

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Sporten is gezond. Uw conditie en doorbloeding van uw lichaam worden beter, uw botten, pezen en spieren steviger. Door sporten kunnen helaas ook blessures ontstaan die bewegen en sporten pijnlijk en/of onmogelijk maken. Pezen kunnen bijvoorbeeld gaan irriteren en ontstoken raken, banden kunnen oprekken, spieren kunnen scheuren, botten breken, gewrichten verdraaien.

Hoe ontstaat een sportblessure?

Sportblessures kunnen plotseling (acuut) ontstaan. Bijvoorbeeld als u valt of tegen een tegenstander aanbotst. Een ongelijke ondergrond kan een misstap veroorzaken waardoor u bijvoorbeeld uw enkel verzwikt en enkelbanden kunnen scheuren. Ook als u met veel kracht zet voor een sprong of een sprint kan er een acute blessure ontstaan doordat de spier heel snel en explosief rekt.

Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan en steeds erger worden. Dan zijn overbelasting, een verkeerde trainingsopbouw of verkeerde materialen vaak de oorzaak.

Meest voorkomende blessures

Knieblessures en enkelblessures komen het meest voor. Maar ook rugklachten, blessures aan hamstring, schouder en pols of elleboog komen veel voor.

Welke blessures veel voorkomen, verschilt per sport.

Zo komen knieproblemen vaak bij voetballers en hardlopers voor, rug- en nekklachten veel bij hockeyers, fitness, wielrenners. Elleboogklachten komen veel voor bij tennissers en golfers

Blessures voorkomen

Gelukkig is er veel zelf te doen om de kans op een sportblessure zo klein mogelijk te maken.

  • Bouw sporten geleidelijk op en zorg dat de intensiteit past bij uw sportervaring en conditie.
  • Doe oefeningen om uw lichaam en spieren sterker te maken
  • Doe een warming-up.
  • Sport met goed materiaal zoals goede schoenen. Maak ook gebruik van helm en andere beschermingsmaterialen als de sport daarom vraagt.

Heeft u een blessure?

Zorg dat u goed herstelt bij een sportblessure. Soms betekent dat genoeg rust nemen. Maar vaak is juist ook bewegen juist belangrijk. Het is vaak lastig zelf in te schatten wat wel goed is en wat niet. Een (sport)fysiotherapeut of sportarts kan u adviseren en begeleiden.

Behandeling van sportblessures bij Anna TopSupport

Bij Anna TopSupport kunt u met alle sportblessures terecht voor een snelle diagnose, goede behandeling en begeleiding. We zijn er helemaal op gericht om mensen zo snel mogelijk weer verantwoord te kunnen laten sporten en de kans op nieuwe blessures zo klein mogelijk te maken.