Spraak-, stem- en taalstoornissen bij kinderen

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Spreken is een belangrijke vorm van communicatie voor een kind. Als uw kind een spraak-, stem- en/of een taalstoornis heeft, kan uw kind zich niet goed uiten en wordt het door de omgeving minder goed begrepen. Als uw kind niet begrepen wordt, kan dat frustreren en leiden tot gedragsproblemen.

  • Spraakstoornissen: als uw kind een spraakstoornis heeft, weet uw kind wel wat het moet zeggen, maar komt het minder goed over, omdat uw kind moeite heeft met articuleren of omdat uw kind stottert.
  • Stemstoornissen: als uw kind een stemstoornis heeft, heeft uw kind een afwijking aan zijn/haar stembanden of gebruikt hij/zij de stem op een verkeerde manier. De stem klinkt in deze gevallen wat hees.
  • Taalstoornissen: als uw kind een taalstoornis heeft, heeft hij/zij in vergelijking met leeftijdsgenoten meer moeite met het vormen van woorden en zinnen. Dit kan worden veroorzaakt door slechthorendheid, maar het kan ook zijn dat uw kind moeite heeft met het leren van een taal.

 

Behandelen van spraak-, stem- en taalstoornissen bij kinderen in het Anna Ziekenhuis

Uw kind wordt onderzocht door de KNO-arts. Bij dit onderzoek wordt gekeken of er een oorzaak is voor de stoornis. Als de arts niet direct een oorzaak vindt, wordt uw kind doorverwezen naar de logopedist voor een behandeling.