Versleten heup (artrose in de heup)

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Bij een pijnlijke heup denken mensen vaak aan slijtage. Een versleten heup wordt ook wel artrose genoemd. Artrose is het afslijten van het kraakbeen in het heupgewricht. Dat kraakbeen zit op het uiteinde van de botten in uw been. Het zorgt ervoor dat u soepel kunt bewegen. Als kraakbeen slijt, gaat bewegen stroever. Dat geeft pijn. Zo kunt u pijn in de heup hebben met uitstraling naar uw been. Vaak voelt u die pijn in uw heup en been ’s nachts. Maar ook bij het opstaan of juist na een flinke tijd lopen.

Symptomen artrose

Bij artrose zit de pijn in de heup meestal in de lies. Uitstraling naar het bovenbeen komt ook vaak voor. Maar ook een versleten heup en rugpijn zijn bekende combinaties. U kunt bij artrose klachten hebben bij het lopen. Soms is dit startpijn, als u ’s morgens opstaat of als u een tijd heeft stilgezeten. Vaak gaat het weer beter als u even beweegt. Na een langere tijd lopen of bewegen kan de pijn weer toenemen. Ook een zeurende pijn ’s nachts is een bekende klacht. Heupklachten hoeven niet altijd aanwezig te zijn. Ze kunnen ook wisselen: met periodes dat u minder, of dat u juist extra veel last heeft.

Pijn in de heup hoeft niet altijd artrose te betekenen. Ook andere heupklachten als een slijmbeursontsteking komen vaak voor.

Oorzaken artrose

Een versleten heup wordt vaak aan leeftijd gekoppeld. De kwaliteit van het kraakbeen neemt met de ouderdom inderdaad af. Maar artrose komt ook op jonge leeftijd voor. De slijtage van het kraakbeen, wat de pijn in de heup veroorzaakt, kan namelijk ook komen door eerder letsel. Soms wel van 20 jaar terug. Slijtage kan komen door een zwaar beroep, maar ook overgewicht vormt een risico op artrose in de heup. Net als in de knie. Uit onderzoek weten we verder dat hormonen een rol kunnen spelen bij artrose. Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar.

Artrose voorkomen

Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.

Vragen over artrose in de heup

Over een versleten heup en heupartrose is vaak veel onzekerheid. Veel van de vragen die er zijn, worden beantwoord door orthopeed en artrosespecialist Dirk Das in een video van het Anna Ziekenhuis. Bekijk het Vragenuurtje Heup & Knie.

 

Frans van Zeeland_web.jpg

Frans over zijn nieuwe heup

“Het is zo fijn alles weer te kunnen, het lag echt aan die heup.”

Lees verder

 

Wanneer naar de huisarts met artrose of een versleten heup?

Als u langere tijd last van heupklachten , is het verstandig naar de huisarts te gaan. Die kan u doorverwijzen naar de orthopeed om te zien of het om artrose (een versleten heup) gaat. In het Anna Ziekenhuis bestaat hiervoor het Artrosespreekuur. De diagnose artrose in de heup betekent nog niet direct een intensieve behandeling. In het Anna Ziekenhuis gaan we juist uit van een conservatieve behandeling. Dat is het zo lang mogelijk uitstellen van een heupoperatie door verschillende dingen eerst aan te pakken.

Artrosespreekuur Anna Ziekenhuis 

Met de verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken op het artrosespreekuur. Op het spreekuur vindt u zorgverleners die gespecialiseerd zijn in artrose en pijn in de heup. Daarbij zorgen we ervoor dat uw afspraken zoveel mogelijk op elkaar aansluiten. Zo hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Dat scheelt weer tijd en een hoop ‘geregel’ voor u. Ook hebben we veel aandacht voor goede informatie over heupklachten. Via verschillende video’s zoals het Vragenuurtje Heup & Knie of in de Patient Journey app weet u wat u kunt verwachten.

Onderzoeken bij artrose in de heup

Bij de eerste afspraak met de orthopeed krijgt u een lichamelijk onderzoek. Zo kan de arts zien op welke plek en wanneer u pijn voelt. Ook is een röntgenfoto vaak nodig om te zien of het inderdaad om artrose in het heupgewricht gaat. Daarbij is ook goed te zien hoever de slijtage van uw heupgewricht al is. Samen bespreken we daarna de mogelijke behandelingen.

Behandeling artrose en versleten heup

Bij artrose in de heup is een operatie vaak het eindstation. Het is een flinke ingreep die we daarom zo lang mogelijk proberen uit te stellen. We starten waar dat kan met een conservatieve behandeling. Dat is behandelen zonder opereren. Daarbij kunnen we verschillende zaken aanpakken. Zo kunt u de heup minder zwaar gaan belasten door zwaar werk of intensief sporten te vermijden. Ook kunt u de heup trainen, zodat u meer kunt. Bijvoorbeeld bij een oefentherapeut of een beweegprogramma als Beweegprogramma Artrose. Bewegen is in ieder geval belangrijk. Dagelijkse lichte bewegingen als fietsen, zwemmen, of tuinieren zijn prima. Ook stoppen met roken, gezond eten en overgewicht voorkomen, horen bij een gezonde levensstijl.

Artrose en medicijnen

Bij pijn in de heup kunnen pijnstillers als paracetamol helpen om af en toe pijnlijke dagen te verlichten. Een stap verder is medicatie door injecties. Een combinatie van pijnstiller en ontstekingsremmer. Deze injecties helpen tijdelijk. Injecties met hyaluronzuur bestaan ook, maar deze geven we minder vaak. De totale conservatieve behandeling van heupartrose is vaak een combinatie van nieuwe leefgewoontes en medicijnen.

Beweegprogramma bij artrose in de heup

Heeft u artrose? In beweging blijven is bij slijtage in de heup belangrijk. Door actief en in conditie te blijven, heeft u minder last van pijn. U maakt uw heup sterker en soepeler. Een goede conditie is ook belangrijk bij een eventuele latere heupoperatie. Het herstel bij een nieuwe heup gaat vaak sneller als u fit bent. Het Beweegprogramma Artrose van het Anna Ziekenhuis is een mogelijkheid. Hier traint u met speciale oefeningen voor de heup. Ook ziet u lotgenoten. Dat kan een extra steun zijn.

Veelgestelde vragen bij een versleten heup

Kan ik gewoon doorlopen met een versleten heup? 

Heeft u bij de artrose in uw heup wel pijn, maar lukt het met verschillende aanpassingen uw dagelijks leven zo goed mogelijk vol te houden? Dan is het beter een nieuwe heup nog wat uit te stellen. Door te blijven bewegen, gezond te leven en eventueel pijnstillers te gebruiken kunt u dus ‘gewoon’ doorlopen met een versleten heup. Samen met uw arts bepaalt u wanneer een heupprothese niet langer kan worden uitgesteld.

Wanneer is een heupprothese of een operatie bij artrose nodig?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Het is namelijk echt een persoonlijke beslissing. Een nieuwe heup is een ingrijpende operatie. En een heupprothese gaat niet eeuwig mee en een tweede operatie is vaak ingewikkelder. Dus kijken we steeds opnieuw naar hoe erg uw klachten zijn. Wat betekenen die in uw dagelijks leven? Zijn alle opties om de pijn en klachten te verminderen geprobeerd? Waar voor u de grens is bereikt, dat bespreken we samen.

Wat zijn de eerste symptomen van een versleten heup?

Als eerste klachten geeft artrose pijn. Van een zere heup tot uitstraling in uw been of rug. De heuppijn kan soms een periode weg zijn, maar komt daarna weer terug. Ook minder goed kunnen bewegen en stijf zijn bij het opstaan of na lang zitten, horen erbij. Denkt u dat u artrose in uw heup kunt hebben? Maak dan even een afspraak bij uw huisarts.

Kan ik ook te lang wachten met een heupoperatie?

Het is verstandig om het met een gemengde aanpak zo lang mogelijk te blijven volhouden met heupartrose. U kunt actief en fit blijven, oefeningen doen, gezond leven en op uw gewicht letten. Af en toe pijnstillers zouden ook moeten helpen. Maar als u echt helemaal niets meer kunt door dagelijkse, erge pijn, gaat uw conditie ook flink achteruit. Bij een operatie duurt het herstel dan langer. Overleg dus steeds met uw arts en beslis samen wanneer het het beste moment is voor een heupoperatie.