Allergie-huidtesten

Keel-neus-oorheelkunde (KNO)

Download / print

De arts heeft voorgesteld om een allergie-huidtest te doen. Dit onderzoek wordt gedaan om te beoordelen of je klachten veroorzaakt worden door een allergie.

Wat zijn allergieën?

Ons afweersysteem reageert op lichaamsvreemde en mogelijk ziekteverwekkende binnendringers zoals bacteriën en virussen. Normaal reageert ons lichaam niet op onschadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers van katten en honden, uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmels enzovoort. Echter bij ongeveer 25 % van de bevolking geeft het afweersysteem wel een reactie op deze stoffen. Dit noemen we allergie. Allergie kan onder andere ook optreden bij het eten van bepaald voedsel of als bepaalde stoffen contact maken met de huid (bijvoorbeeld nikkel in sieraden).

Hoe vindt de huidtest plaats?

Voor de huidtest maken wij gebruik van een aantal verschillende standaardvloeistoffen. Twee vloeistoffen uit de reeks zijn zogenaamde "controle-vloeistoffen". Op de eerste controlevloeistof moet de huid altijd reageren en op de tweede mag de huid juist nooit reageren. Van elke vloeistof wordt een druppel op de huid aangebracht en vervolgens wordt op diezelfde plek met een naaldje een prikje in de huid gegeven. Hierna wordt 15 minuten gewacht tot een reactie zichtbaar is. Als je allergisch bent voor een bepaalde stof, dan wordt de huid op de plaats van het prikje rood en zwelt wat op. Ook kan op deze plaats wat jeuk optreden. Bij hoge uitzondering kan het zijn dat deze test niet mogelijk is. Denk hierbij aan huidafwijkingen zoals ernstige eczeem op de onderarmen.

Medicijnen en de huidtest

Als je medicijnen tegen allergie (anti-histaminica) gebruikt mag je deze vanaf 5 dagen vóór het onderzoek niet meer nemen. Het kan zijn dat de medicijnen de reactie op de vloeistoffen beïnvloeden, waardoor je misschien niet allergisch reageert op stoffen waar je wel allergisch voor bent.

Wat kun je na de huidtest verwachten?

Binnen enkele uren verdwijnen de huidreacties. Hierna heb je van het onderzoek totaal geen last meer. Late huidreacties kunnen tot 6 uur na het prikken optreden.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek KNO, telefoon: 040 - 286 48 52.

Je kunt ons ook e-mailen op vragenvoordepolikno@st-anna.nl voor de volgende zaken:

  • het maken of verzetten van een afspraak;
  • korte vragen en mededelingen;
  • aanvragen voor herhalingsrecepten.

Vermeld bij jouw e-mail altijd jouw naam, geboortedatum en jouw e-mailadres.