COPD-behandeling

9893.jpg
St. Anna Logo

Denkt uw huisarts bij uw benauwdheidsklachten aan de diagnose COPD? Dan kunt u met een verwijzing terecht in het Anna Ziekenhuis voor onderzoeken, diagnose en behandeling. Om de diagnose COPD te stellen, zult u een aantal onderzoeken ondergaan. Denk hierbij aan een longfoto en longfunctieonderzoeken. Deze onderzoeken en het consult met de longarts worden op 1 dag ingepland. Zo heeft u snel een diagnose en hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Lees de folder met alle informatie over Leven met COPD.

Welke behandelingen van COPD zijn er?

COPD is een chronische aandoening en zal dus bij uw leven gaan horen. Gelukkig kunt u als COPD-patiënt zelf veel doen om uw klachten te verminderen. Uw leefgewoontes hebben hier namelijk grote invloed op. Het wijzigen van vaste gewoontes kan best wat inzet van u vragen. In het Anna Ziekenhuis vindt u dan ook extra informatie en begeleiding hierbij. Samen met uw longarts en longverpleegkundige stelt u een persoonlijk behandelplan op. Onderdelen kunnen zijn:

 • stoppen met roken. Roken is boosdoener nummer 1 bij COPD. De rookstoppolikliniek kan u helpen bij het stoppen;
 • goed en gezond eten. Goede voeding zorgt ervoor dat u op het juiste gewicht komt en blijft en zorgt dat uw spieren optimaal kunnen werken. Zo voelt u zich fitter. De diëtiste kan u helpen bij het kiezen van de juiste voeding;
 • gebruik uw (inhalatie)medicijnen altijd en precies zoals voorgeschreven door uw arts. De longverpleegkundige helpt u hierbij;
 • een goede conditie. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat spieren minder zuurstof vragen van uw longen;
 • eventueel longrevalidatie volgen. Longrevalidatie is een intensief traject. Bij dit traject sport u onder begeleiding van fysiotherapeuten én u krijgt scholing om goed met COPD om te leren gaan.

 

Waarom een behandeling van COPD in het Anna Ziekenhuis?

In het Anna Ziekenhuis vindt u een team van betrokken longartsen en een gespecialiseerde longverpleegkundige. Zij werken samen met diensten als de rookstoppoli, en diëtisten. Zo krijgt u bij ons altijd zorg precies op maat. Ook houdt het Anna Ziekenhuis van korte wachttijden. U kunt na een verwijzing snel terecht op onze polikliniek voor een diagnostisch traject in 1 dag. Bij uw vervolgafspraken bezoekt u tijdens uw behandeling steeds dezelfde longarts.

De COPD-behandeling valt onder het Waardegedreven Zorg Programma van het Anna Ziekenhuis. Dit betekent dat wij uitkomsten van de behandeling meten die voor u van belang zijn. Daarnaast proberen we deze continu te verbeteren. Zo maken we onze zorg (nog) beter.

Het proces

Een afspraak maken

Met de verwijzing van uw huisarts maakt u telefonisch een afspraak voor uw onderzoeken en consult aan de polikliniek longgeneeskunde.

  Niet vergeten

 • Verwijzing huisarts/bedrijfsarts

Onderzoeken en diagnose in 1 dag

Voor u wordt een consult met de longarts en een aantal onderzoeken ingepland. Dit zal allemaal op 1 dag zijn. In totaal bent u ongeveer 2 uur bezig met alle afspraken. U meldt zich eerst op de afdeling radiologie. Daar maken ze een X-thoraxfoto van uw longen. Daarna meldt u zich bij de functieafdeling. Hier onderzoeken ze hoe goed uw longen functioneren.

  Niet vergeten

 • Eventuele vragen aan de longarts

Resultaten en diagnose

Na de onderzoeken bespreekt u de resultaten van deze onderzoeken tijdens een consult met uw longarts. Hier vertelt de longarts of u COPD heeft. Heeft u COPD? Dan plannen wij een afspraak met de longverpleegkundige voor u in. En als dat nodig is, plannen wij ook nog extra onderzoeken voor u in.

Uw persoonlijke behandelplan

Twee weken na de dag van het eerste consult en het diagnosetraject heeft u een afspraak met de longverpleegkundige. De longverpleegkundige bespreekt met u hoe uw behandeling eruitziet. Ook hoort u hoe u het beste met uw ziekte om kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken, een voedingsschema volgen en sporten.

  Andere services

Verdere afspraken

De ernst van uw COPD en de klachten die u ervaart bepalen hoe vaak u controles heeft bij de longarts en longverpleegkundige. Zij bespreken dit met u.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.