Optiflow zuurstoftherapie

Longgeneeskunde

Download / print

Bij jou, jouw partner, familielid of naaste is het op dit moment noodzakelijk de ademhaling te ondersteunen met behulp van zuurstoftherapie. Dit doen we met Optiflow zuurstoftherapie. In deze informatie lees je wat Optiflow zuurstoftherapie inhoudt en wat dat voor de patiënt en voor naasten betekent.

Waarom extra zuurstof?

Zuurstof is onmisbaar om het lichaam goed te laten functioneren. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hersenen, het hart en de spieren kunnen werken. Bij het inademen komt er zuurstof via de longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door het lichaam. Bij ziekte van bijvoorbeeld de longen kan het zuurstofgehalte in het bloed lager zijn dan normaal. In dat geval is het belangrijk om het zuurstofgehalte weer te herstellen.

Optiflow zuurstoftherapie

Als de zuurstofopname via de longen verstoord is, kan extra zuurstof worden toegediend via een zuurstofbril (een slangetje in de neus) of een zuurstofkapje. In sommige gevallen kan de opname van zuurstof via de longen zo ernstig verstoord zijn, dat dit niet voldoende is. Is dit het geval? Dan kan de arts besluiten om de ademhaling te ondersteunen door middel van de optifow (nasal high flow) zuurstoftherapie. De Optiflow zuurstoftherapie kan soms voorkomen dat de ademhaling met een beademingsmachine volledig moet worden overgenomen.

De Optiflow neusbril

Met behulp van de Optiflow wordt er met een hoge druk zuurstof in de longen geblazen. Deze hoge of positieve druk zorgt ervoor dat de longblaasje open gaan staan en daarmee een goede zuurstof opname bevorderen.

  • De zuurstof wordt toegediend via een slangetje in de neus (we noemen dit een neusbril).
  • De neusbril wordt met elastieken bandjes om het hoofd bevestigd.
  • Via de neusbril wordt verwarmde, bevochtigde en zuurstofrijke lucht in de neus geblazen. De lucht wordt verwarmd om uitdrogen van de neusslijmvliezen te voorkomen; ook voelt dit prettiger aan met ademhalen. Hierdoor zal de patiënt zich minder benauwd gaan voelen en merken dat het ademen makkelijker gaat.  
  • Doordat de zuurstof met kracht door de slang wordt geblazen, maakt Optiflow wat meer geluid dan andere vorm van zuurstoftherapie, zoals een zuurstofkapje. Dit is normaal en kan geen kwaad. Deze positieve druk en de verwarmde lucht kunnen als onprettig worden ervaren.  Hier kunnen wij helaas niets aan veranderen.

Het is belangrijk om de therapie vol te houden ondanks ongemak. Na enige tijd zullen de ongemakken minder worden. 

 

Communiceren

Het is belangrijk zoveel mogelijk door de neus in-en uit te ademen, met de mond gesloten. Zo komt de meeste zuurstof in de longen. Het is mogelijk om tijdens Optiflow te praten, maar dit kan erg vermoeiend zijn. In dat geval zal de verpleegkundige aangeven dat het beter is om het praten zoveel mogelijk te beperken.

Eten en drinken

Het is mogelijk om tijdens de Optiflow therapie te eten en drinken. Of dat in jouw geval mag, hoor je van de arts.

Hoe lang duurt de Optiflow zuurstoftherapie?

Als de Optiflow therapie aanslaat, zal de arts besluiten om de Optiflow weer af te bouwen (ontwennen). Zodra er nog maar weinig ondersteuning nodig is, zal de Optiflow therapie stoppen en zal zuurstof via een normale zuurstofbril worden toegediend.

Ontwennen van de Optiflow

Als de onderliggende ziekte behandeld wordt zal de mate van gebruik van de Optiflow verminderd kunnen worden. Deze zal geleidelijk aan afgebouwd worden tot op een gegeven moment de zuurstof via een zuurstofbril of canule (slangetje) gegeven kan worden.

Dit kan gepaard gaan met wat benauwde momenten. Dit komt omdat, de verpleging de grens opzoekt om de ademhaling weer zelfstandig zonder steun van de Optiflow te hervatten.

Bij benauwdheid meld je je bij de verpleging (via de alarmknop) zij zullen voor jou klaar staan om je te ondersteunen

Heb je vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Heb je vragen?
Voor medische vragen: op deze afdeling gebruiken we BeterDichtbij. Dit is een app waarmee je berichten kunt sturen naar je dokter of verpleegkundige. Je krijgt altijd binnen 3 werkdagen antwoord. Als patiënt krijg je een uitnodiging voor BeterDichtbij via e-mail. Heb je die niet gehad of kun je die niet meer vinden? Laat het ons dan weten: loop even langs de polikliniek of vul het contactformulier in op de website.

Je kunt ook bellen naar de polikliniek longgeneeskunde van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer: 040 - 286 4871.