Spreidbroekje bij heupdysplasie

Gipskamer

Download / print

In overleg met de orthopeed is besloten dat jouw kind een spreidbroekje krijgt.
Spreidbroekjes zijn onderdeel van de behandeling van heupproblemen bij baby's.
Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven.

Een normaal heupgewricht

Een heupgewricht bestaat uit twee delen: een heupkop en een heupkom. Het heupgewricht is een kogelgewricht: de kop van het dijbeen kan draaien in de heupkom. De heupkom is diep genoeg om de kop te omvatten en voldoende steun te geven.

Normaal heupgewricht
De heupkom is voldoende diep en overdekt de heupkop goed.

Heupdysplasie

Een goed ontwikkeld heupgewricht heeft een ronde, diepe kom, die de kop van de heup goed overdekt. Bij heupdysplasie is de heupkom ondiep. De heupkom kan zo ondiep zijn dat de heupkop zich kan verplaatsen in de ondiepe kom. Dat noemen we subluxatie. Het kan zelfs zijn dat de heupkop volledig uit de kom glijdt. Dan is er sprake van een heupluxatie. Bij heupdysplasie is de heup vaak wat stijver omdat het lichaam op deze manier probeert de heup in de kom vast te houden. Heupdysplasie is geen pijnlijke aandoening, maar als het niet behandeld wordt kan het later artrose veroorzaken. Hiernaast zie je een aantal afbeeldingen van het heupgewricht.

Heupgewricht met heupdysplasie
De heupkom is ondiep en overdekt de heupkop onvoldoende.

Heupgewricht met subluxatie
De heupkop kan zich verplaatsen in de ondiepe heupkom.

Heupgewricht met heupluxatie
Een heup waarbij de heupkop geheel uit de kom is geraakt; dit wordt heupluxatie genoemd.

Oorzaken van heupdysplasie

Het is niet precies bekend wat de oorzaak van heupdysplasie is. Het is wel
bekend dat de kans op heupdysplasie (eventueel gepaard gaande met
heupluxatie) in de volgende gevallen vaker voorkomt:

  • als een kind in stuitligging heeft gelegen tijdens de zwangerschap;
  • als in de familie aangeboren heupafwijkingen voorkomen;
  • als een kind ook een aangeboren afwijking heeft (bijv. aan voet en rug).

Behandeling

Na de diagnose krijgt jouw kind een spreidbroekje aangemeten. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de benen gespreid worden en in spreidstand wordt gehouden. Hierdoor wordt de heupkop op de juiste plek in de heupkom gebracht en wordt het gewricht gestimuleerd zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Stand van het heupgewricht met een spreidvoorziening.

Wij gebruiken 2 soorten spreidvoorzieningen:

  • de Campspreider;
  • de Pavlik-bandage.

De orthopeed bepaalt op basis van lichamelijk onderzoek en de leeftijd van
jouw kind welke spreidvoorziening het beste is.

De Campspreider

De Campspreider is een afneembare kunststof broek met een metalen strip die in breedte verstelbaar is. De Campspreider is stugger en sterker dan de Pavlik-bandage, en het beperkt jouw kind meer in de beweging. De Campspreider kun je met water en zeep schoonmaken.

Aanbrengen van de Campspreider

  • Leg jouw kind recht voor je.
  • Til het bekken/onderrug op, zodat de spreider onder de onderrug
    gelegd kan worden.
  • Let op: niet aan de benen/voeten trekken!
  • Sluit als eerste de klittenband van het dijbeenmanchet aan de kant waar de heupdysplasie het ergste is. Zorg dat er ongeveer 1 vinger ruimte overblijft (let er op dat er geen luier tussen zit). Sluit vervolgens het andere manchet en ten slotte de buikband.
  • Bekijk het instructiefilmpje:

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

De Pavlik-bandage

Deze spreidvoorziening is geschikt voor kinderen tot de leeftijd van zes maanden, mits het kind niet te zwaar en/of te sterk is. De Pavlik-bandage is een soort 'tuigje' dat ervoor zorgt dat kinderen hun heupen buigen. De bandage voorkomt het strekken van de benen in de heupen en jouw kind kan de knieën vrij bewegen.
Door de invloed van zwaartekracht in rugligging spreiden de benen. Dit buigen en spreiden draagt bij aan de vorming van een goede diepe heupkom.

Aanbrengen van een Pavlik-bandage
Het aanleggen van de Pavlik-bandage vergt enige handigheid van jou.
Houd je bij het aanleggen rekening met de volgende punten:

  • Plaats de Pavlik -bandage over een romper. Een shirt/trui en broek plaats je over de Pavlik-bandage. Zo blijft de Pavlik-bandage redelijk schoon.
  • Plaats de beendelen zo dat de gespen aan de buitenzijde van het been zitten.
  • Bekijk het instructiefilmpje:

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Leefregels

  • Zorg dat bij elke houding van jouw kind, in welke situatie dan ook, de benen voldoende ruimte hebben om te spreiden.
  • Let op dat jouw kind zijn knieën blijft strekken in de pavlik bandage. Als jouw kind zijn knieën niet meer strekt moet je contact opnemen met de gipskamer.
  • Jouw kind mag omrollen met de camp spreider of pavlik bandage
  • Bij het luier verschonen wip je de billen op met jouw hand onder de stuit.
  • Bij tillen of troosten mag je het kind op de heup nemen of met de benen gespreid tegen jouw buik houden.
  • Kleding: de Pavlik-bandage wordt over een romper gedragen. Een broek moet een breed kruis en een hoge taille hebben.
  • Draag een maillot twee maten te groot en doe deze achterstevoren aan. Truien of jurken mogen niet strak zitten.
  • Controleer of jouw wandelwagen voldoende ruimte biedt voor spreiding van de benen. Je kunt de wandelwagen opvullen met kussens of een geschikte wandelwagen huren op bredebuggy.nl.

Wennen

Voor het kind, maar ook voor de ouder is de spreidvoorziening even wennen. Uiteindelijk heeft de spreidbroek het beste resultaat als deze zoveel mogelijk wordt gedragen. Het advies is 23 uur per dag dragen. Indien anders, dan wordt het door de orthopeed aangegeven.

Het dragen van een spreidbroek mag geen pijn doen, wel kan jouw kind de eerste dagen wat huilerig zijn. Dit kan komen door spierpijn omdat de benen gespreid worden, of omdat de bewegingsvrijheid wordt beperkt.
Twijfelt je of jouw kind pijn heeft, til hem of haar dan even op. Vaak wordt een kind dan direct rustig. Het komt maar zelden voor dat een kind dan last heeft van de spreidbroek of van de heup.

In de beginfase kan het lijken alsof het linker- of rechterbeen niet geheel symmetrisch in de spreidbroek zit. Dat kan kloppen. Er kan een verschil zijn in de ontwikkeling en/of de beweeglijkheid van de heupen. Na een aantal weken wordt dit verschil steeds kleiner en worden de bewegingen in beide heupen soepeler.

Wassen en verschonen

Tijdens het wassen en aankleden mag je het spreidbroekje even afdoen bij jouw kind. Voor het verschonen van een luier hoeft de Pavlik- bandage niet af, je kunt het voetgedeelte van het rompgedeelte losmaken en daarna weer vastmaken. De Campspreider zal even af moeten, zeker als er een maillot onder wordt gedragen. Let op want luierlekkage komt dan iets vaker voor.

Vervoeren

Maxi-Cosi
Een gewone Maxi-Cosi biedt onvoldoende ruimte voor de spreiding in de heupen. Er is een Maxi-Cosi ontwikkeld speciaal voor kinderen die behandeld worden in een spreidvoorziening, de Maxi-Cosi Opal HD. Met dit autostoeltje kan jouw kind veilig reizen, ook met gespreide benen. De Maxi-Cosi Opal HD is nergens te koop. Via de Happy Hips Service verhuurt Maxi-Cosi het autostoeltje aan je zolang jouw kindje een spreidvoorziening draagt.
Hoeveel kost het? Het huren van de autostoel kost €10 per maand, daarnaast vragen ze een borg te betalen van €250,-. Ze bezorgen de autostoel kosteloos bij je thuis.
Voor meer informatie kijk op https://www.maxi-cosi.nl/c/maxi-cosi-happy-hips-service.

Fietsstoeltje
Wanneer jouw kind al wat ouder is, een spreidbroekje heeft en al zelfstandig rechtop kan zitten, kan jouw kind mee op de fiets. Hiervoor moet het fietsstoeltje open zijkanten hebben. Zorg ervoor dat jouw kind altijd goed vast zit in het fietsstoeltje, omdat kinderen met een spreidbroekje makkelijker voorover vallen.

Draagzak
Met een spreidvoorziening mag jouw kind in een draagzak

Motorische ontwikkeling

Ook al hebben kinderen een spreidbroekje aan, de motorische ontwikkeling gaat gewoon door. Het kan zijn dat de motorische ontwikkeling hierdoor wat vertraagd is, maar de meeste kinderen halen deze vertraging in zodra de behandeling met spreidvoorziening is gestopt.

De kinderfysiotherapeut zal jouw kind een paar keer observeren om te beoordelen hoe de motorische ontwikkeling verloopt en adviezen geven hoe je de motorische ontwikkeling kunt stimuleren.

Kinderen mogen met een spreidbroekje op hun buik liggen. Het is goed om dit- onder toezicht- een paar keer dag aan te bieden, hierdoor worden de rug en nekspieren geoefend.

Vragen?

Mocht je vragen hebben over de afstelling of pasvorm van de spreidvoorziening, neem dan contact op met de gipskamer.

Heb je vragen over de houdingen/hantering en/of de motorische ontwikkeling, neem dan contact op met jouw behandelend kinderfysiotherapeut. Telefonisch spreekuur Gipskamer: iedere werkdag van 8.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur op tel. 040 - 286 48 14.

Telefonisch spreekuur Gipskamer:
Iedere werkdag van 8.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur.
Telefoonnummer, 040 - 286 48 14.

Fysiotherapie, telefoonnummer 040 - 286 48 31.

Handige links op internet
www.heupafwijkingen.nl
www.orthopedie.nl
www.facebook.com/hippehips
www.bredebuggy.nl
https://www.maxi-cosi.nl/c/maxi-cosi-happy-hips-service
www.st-anna.nl/spreidbroek